Niekedy moja chladnička vyzerá, že v nej nič nie je.. tak to bolo aj teraz - zdalo sa, že tam sídli len karfiol. Ale potom som na dvierkach znovu-objavila stálice mojej chladničky: ančovičky, biele víno a parmezán. Prítomnosť origoš arborio rizotovej ryže z dm drogerie v skrinke ma už úplne dojala, a za cca 35 minút teda vznikla táto, skutočne, parádička:
Karfiol, rozdrobený na ružičky, povaríte v mierne slanej vode - nech ale ostane trochu chrumkavý. Vodu si nechajte. Na oleji osmahnete cibuľu, cesnak a ančovičky (kľudne aj všetko spolu naraz), kým sa ančovičky nerozpustia a cibuľa a cesnak nezmäknú. Pridáte arborio ryžu a čerstvo zomleté čierne korenie, trochu opražíte. A nastupuje ten proces postupného prilievania a vsakovania tekutiny: najpv tak 1,5 - 2 dcl bieleho vína - necháte nasiaknuť. Potom pridávate tú vodu z uvareného karfiolu - až kým nie je ryža mäkká, ale nie rozvarená. Následne prihodíte hodný kus masla, parmezán a uvarené ružičky karfiolu - a všetko premiešate dokopy, celé sa to pekne obalí v tom maslovo-parmezánovom kréme (preto ten karfiol vyzerá, že sa stratil). Na záver ešte buď pažitka, alebo úplne nadrobno nakrájaná jarná cibuľka - a nechať odstáť prikryté tak 5 minút. Šalátik k tomu jak je libo, ja som volila polníček s olivovým olejom a balzamikom.
No comments:
Post a Comment