Sú, samozrejme, dni, keď nemám navarené - ako napríklad dnes. Už sa v tej Bratislave celkom aj dá najesť sa bezlepkovo/vegetariánsko/vegánsky, aj keď v rámci možností, samozrejme.
Jedno z prvých miest, čo si pamätám, že začali ponúkať bezlepkové menu, je Beerpalace na Gorkého. Mala som to dnes po ceste, tak som tam zašla.
Akože - nieže by to bola práve katastrofa, ale vlastne som si uvedomila, prečo si toľko ľudí (mužov?) myslí, že zdravé = nie chutné (a to som ešte mierna)..
Polievka - zeleninový boršč. Akože ešte ušiel, čo sa týka chuti. Len tej zeleniny som tam odsledovala mrkvu, cibuľu a kapustu. Nie som si istá, či tam tá cvikla bola - a teda či sa to dá naozaj považovať za boršč.
Hlavné jedlo - vybrala som si Cícer na kari so zeleninou a ryžou. Nuž.. s kari to veľa nemalo reálne spoločné, bolo to zahustené zrejme solamilom alebo niečím podobným, zeleniny sem-tam. Tomu sa presne hovorí odrb. Bez chuti, bez farby, v divnej polopriesvitnej tekutine. A pritom na docielenie dobre chuti stačí cibuľa, kari korenie, kurkuma a chilli - a ideálne aj koriander, hoc aj ten sušený. Ak nie je kokosové mlieko (áno, to je trochu drahšia záležitosť), tak pasata/pretlak/paradajková šťava a zeleninový vývar - a je z toho omáčka. Čo sa týka zeleniny - stačí sa pozrieť na to, čo je sezónne, niekedy stačí aj málo - mrkva, karfiol, pór. Na jar a počas leta - cukety, alebo aj čerstvé paradajky.
Ešte čo sa týka servírovania - určite by to lepšie vyzeralo v hlbokom tanieri (aj by to dlhšie vydržalo teplé v tom tanieri, keď to niekto konzumuje dlhšie ako 5 minút).
Premárnená šanca. Howgh.
No comments:
Post a Comment