Tuesday, 10 March 2015

Pomaly pečená biela kapusta na ančovičkách a cesnaku..

... alebo čo s kapustou a hlavne, ak sa vám vlastne nechce variť.
V zime je kapusta vlastne naša sezónna zelenina, akurát čo sú naše klasické recepty? Segedínsky guláš, kapustové strapačky, kapustníky, kapustová polievka a tak. Nuž, pre mňa osobne nic-moc. Buď je v tom mäso, alebo je to komplikované na varenie, alebo to dlho trvá, alebo kombinácia tohto všetkého.
A tak stále hľadám nejaké iné recepty, kde by som kapustu využila. Toto som objavila na mojom obľúbenom food52.com a teda, komplet celé dobré. Je to síce dlhé varenie, ale keďže som to z hrnca presunula do zapekacej misy, nič veľa s tým nemusíte robiť.




Do misy dáte asi tak štvrtinu veľkého masla, 6-7 kúskov ančovičiek (majú ich v Tescu aj v M&S), a 5-6 strúčikov cesnaku, rozpučené nožom. Misu dáte do rúry vyhriatej tak na 160-170°C a necháte pomaly piecť, kým nie sú ančovičky rozpustené, a aj cesnak zmäknutý (nemal by byť pripečený ale). Následne do misy pridáte polovicu kapusty, nakrájanej na asi centimeter široké pásy (mali by to byť väčšie kúsky, nie také tenké ako by ste krájali na segedínsky guláš) a prepláchnuté. A pomaly pečiete na tých cca 180°C, a pečiete, a pečiete. Toto môže trvať aj 90 minút až 2 hodiny. Kapusta by mala byť mäkká, ale nie zhnednutá (ak to dáte piecť na 200°C, tak to bude rýchlejšie, ale kapusta trochu zhnedne). Na záver ešte primiešame ďalšiu štvrtinu masla (získa to takú krémovú konzistenciu) a nakrájanú petržlenovú vňať. Prekvapivé, chutné aj po ohriatí (vlastne asi ešte lepšie na ďalší deň) a podávať môžete s chlebom. Vylepšiť to môžete ešte parmezánom.

No comments:

Post a Comment