Sunday, 24 May 2015

Rebarborový koláč na raňajky

Napríklad nedeľné raňajky (ak sa vám chce vstať). Alebo cez týždeň (ak si chcete spríjemniť začiatok pracovného dňa). Cesto si urobte aké chcete/máte radi/máte vo zvyku. Rebarboru je dobré uvariť vopred ako kompót.




Začnem cestom. Ja pečiem bezlepkovo, čo je celkom prúser a oštara a nikdy to cesto neurobím také, aby som ho vyvaľkala (je to buď nemožné, alebo som lenivá, alebo oboje), vždy je to tak, že ho musím do pečacej misy vyliať. Takže aj teraz tak bolo - bezlepková múka, vanilkový cukor (relatívne veľa), kypriaci prášok, mlieko, pomery tak viac-menej od oka (už viem, ako má byť cca husté to cesto).

Medzitým nakrájanú rebarboru uvarím s trochou vody, vanilkovým cukrom (relatívne veľa) a bielym vínom (to je kľúčová ingrediencia! :-)). Následne ten džús zlejem a nechám bokom ako sirup.

Cesto vylejem do vopred vymastenej misy, po okrajoch trochu dvihnem, doprostred vysypem rebarboru (s čo najmenším množstvom tekutiny). Na vrch by ešte mohli ísť na drobno nakrájané mandle. Pečiem na 200°C asi tak 30 minút, resp.35.

Pred raňajkovým podávaním polejem sirupom (viď vyššie) a prípadne prihrejem.

No comments:

Post a Comment