Dostala som veľa petržlenu, ktorý v princípe nemusím. Ale spomenula som si, že voľakedy dávno som jedla opekaný petržlen ako predjedlo - a že chutil inak, lepšie, ako petržlen v klasickej nedeľnej polievke. Tak som si vymyslela, že zo skaramlizovaného petržlena urobím polievku:
A teda, sama som bola nadšená.
Čiže - nadrobno nakrájanú cibuľu, na kocky nakrájaný petržlen a len 1-2 menšie mrkvy na strednom až slabšom ohni prikryté pražíte-dusíte (niekde na pomedzí) spolu s bobkovým listom hodnú chvíľu, až kým to celé nie je také pripečené (treba asi miešať miestami), snáď aj takých 15 minút. Tento proces karamelizácie robí celú tú chuť.
Potom pridáte biele korenie (trochu) a zalejete zeleninovým vývarom. A varíte takých 20 minút. Po uvarení rozmixujete a podávate s petržlenovou vňaťou (chlieb podľa toho, či polievku máte na obed alebo na večeru).
Nabudúce skúsim ešte pridať biele víno, uvidím, ako to vypáli.
No comments:
Post a Comment