Saturday, 31 January 2015

Quinoa a grep

Tieto raňajky väčšinou pripravujem na jar alebo v lete, lebo počas jesene a zimy potrebujem niečo "hutnejšie". Toto sú naozaj ľahké raňajky, ale fajné! Quinoa je vynikajúca na podporenie funkcie obličiek, takže ak máte kruhy pod očami, skúste. Aj dva dni po sebe.

Quinou uvaríte :-) Návod nájdete buď na balení, alebo vyskúšajte tento postup: quinou odmerajte v poháriku (dôležité), následne prepláchnite v sitku. Odkvapkajte, nasypte do hrnca, na miernom ohni, nasucho vysušte a trochu popražte. V princípe za stáleho miešania sa snažíte quinou znovu vysušiť a popritom sa začne vašou kuchyňou šíriť super, mierne oriešková vôňa. Keď je quinoa úplne suchá a asi sa začína trochu chytať na stenách hrnca, zalejte dvojnásobným množstvom vody (preto to odmeranie na začiatku). Keď voda zovrie, veľmi pomaly varte, kým sa voda nevyparí. Možno ku koncu treba pridať ešte trochu vody a po odparení všetkej vody je dobré nechať ju ešte 3-4 minútky odstáť. Dobre uvarená quinoa je ľahká, nadýchaná.
No a počas varenia quinoy dáte do misky polovicu grepu, hrozienka (tie ešte ja zvyknem namočiť v horúcej vode), kokos a niekedy aj med (to v tých zimných mesiacoch na zahriatie). Následne ešte teplú quinou, ktorá krásne uvoľní vôňu strúhaného kokosu a roztopí med. Všetko premiešate a ak máte lieskové orechy, mandle alebo vlašské orechy, tak môžete pridať aj tie.
Príprava týchto raňajok zaberie trochu času, ale počas víkendov je z toho rituál. 

No comments:

Post a Comment