Zelené kari je rovnako vymakané ako žlté, hlavne ak si dáte tú námahu vyrobiť si vlastnú zelenú pastu: 2 strúčiky cesnaku, stredná cibuľa, stonky/spodná časť celého balenia čerstvého zeleného koriandra (Yeme takmer nikdy v tomto ohľade nesklame), 2 cm čerstvý zázvor, 1 červené (alebo zelené) chilli, citrónová tráva cca 2-3 cm, sušený koriander 1 kávová lyžička, šťava z polky limety. Ja to všetko (nakrájané) dám do mažiara a rozdrvím tak dobre ako sa len dá (nikdy to nie je dokonalé, of course).
Túto zmes dáte do panvice do roztopeného kokosového oleja, a pražíte, kým sa nerozvinú všetky tie vône. Potom som pridala na kocky nakrájanú červenú a oranžovú papriku (polovicu z každej), tiež popražila-podusila, a zaliala kokosovým mliekom. Doplniť môžete aj zeleninový vývar, podľa toho, ako veľmi husté alebo "polievkové" chcete mať (ako ju zúžitkujete - pozri nižšie). Varíte. Varíte celkom dlho, lebo všetky tie súčasti pasty sa týmto varením pospájajú a omáčku to zahustí. Dajte tomu takú dobrú polhodku, alebo aj dlhšie, ak máte čas, a niekedy v procese pridajte na dosolenie sójovú omáčku. Potom pridajte brokolicu, a tesne pred dovarením aj cícer (ja klasika z mrazáku). Prevariť, pridať limetovú šťavu, podávať môžete s ryžou, alebo ak ste sa rozhodli pre "polievkovú" verziu, tak s ryžovými rezancami. Posypať čerstým koriandrom.
A inak, toto jedlo je ešte lepšie na druhý deň.
No comments:
Post a Comment